« zpět

Mikrovlnná trouba do panelákové kuchyně

Mikrovlnná trouba - užitečný pomocník v kuchyni

Opomíjíme přitom fakt, že další pětiminutovku zabralo mytí použitého nádobí, kdežto mikrovlnce (dovolíme si tuto chytrou troubu takto pojmenovat) stačí jeden talíř. Zkrátka - dnes si málokdo z nás dovede život bez mikrovlnky představit.

Mikrovlnná trouba slouží především k ohřevu, ale nezapomínejme na kulinářské možnosti této „věcičky". Dovede úplné divy - od křupavých kuřátek, pizzy až po bábovky atd. To vše za čas, kdy se my můžeme věnovat zcela jiným činnostem. Dalším kladným faktorem je bezpečnost. Maminky mají v době své nepřítomnosti klid, že jejich dítě nezapomene vypnout elektrický či plynový sporák, neboť mikrovlnná trouba to udělá za nezletilce sama. Také pro staré lidi znamená velký přínos zejména díky snadné obsluze.

Přečtěte si také článek: Zabezpečujeme kuchyň pro naše děti.

Jak mikrovlnka pracuje

Mikrovlnná trouba funguje na bázi využití krátkých elektromagnetických vln a vysoké energie. Vlnová délka (mikrovln) je velmi krátká a snadno proniká do potravin, kde rozkmitává molekuly vody, cukru, tuku. Zvýšený pohyb molekul se navenek projevuje právě zvýšenou teplotou „ozařované" potraviny. Při tomto procesu se jídlo nevysuší, neztratí tvar a díky teplu, které se vytváří uvnitř potravin a dostává se na povrch, se nám nepřipálí.

Nejdokonalejší činností mikrovlnné trouby je ohřev potravin, pro který si většina z nás tuto troubu pořizovala. Intenzita ohřevu je závislá na nastavení výkonnostního stupně. Čím vyšší výkon, tím kratší doba ohřevu. Maximální výkon 800 až 1000 W je určený na ohřev tekutin a zapékání. Na ohřev hotových pokrmů a pečení masa dostačuje výkon okolo 560 W. Rozmrazování, ohřev polévek a pečení koláčů s ovocem je dokonalé s výkonem cca 400 W. Výkon 240 W je předurčený pro přípravu konzistencí hustějšího pudinku nebo kaše. Nejnižší výkon 80 W je vhodný na pomalé rozmrazování potravin. Doba výkonu se reguluje časovým spínačem (většinou má 5 - 7 regulačních stupňů, a dobu nastavení 30 minut). Kromě klasického ohřevu má mikrovlnná trouba mnoho dalších dokonalých funkcí, bohužel, často námi spotřebiteli, opomíjených.

Jednou z funkcí je gril, který dosahuje teploty až 800 °C. Zaručeně bude mít vaše kuřátko křupavější kůrku než u klasického pečení. Konstrukčně bývá mikrovlnka vybavena spodním infračerveným a horním křemíkovým grilem. Pod pokrm je nutné umístit misku na odtékání šťávy a v polovině grilování dobrotu obrátit. Funkce rozmrazování je rychlou a rovnoměrnou variantou rozmrazování, a to vše při zachování výživných látek a vitamínů v potravinách. Na trhu je mnoho mikrovlnek s funkcí Express Jet, jenž výrazně zkracuje dobu potřebnou k rozmrazování. Kromě této funkce se výrobci předhánějí v nadstandardních možnostech jednotlivých výkonů. Například Quartz Grill disponuje vyšším výkonem při grilování, ovladač Crisp zase využívá ohřátí talíře na 210 °C. Grilovací těleso zajistí ohřev jídla shora a zároveň ho mikrovlny upravují zevnitř. Takové funkce jsou vhodné zejména pro pečení pizzy, bábovky atd. 3D systémy zvyšují intenzitu ohřevu a šetří místo v troubě. Není problém využít celou plochu vnitřního prostoru trouby. Užitečným doplňkem jsou dva otočné talíře (stojánky), které umožňují ohřev více pokrmů najednou.

Co do mikrovlnné trouby patří a co ne

Abychom byli spokojeni s mikrovlnnou troubou, je důležité nastudovat si návod a pokyny pro uživatele, což je základní předpoklad jejího úspěšného používání. Ovoce a zelenina si zachovávají vzhled, aroma, vitamíny, a moc se neliší od čerstvých. Maso včetně ryb si ponechá strukturu a šťavnatost. Při ohřívání můžeme do mikrovlnky umístit prakticky veškerá jídla, která lze ohřívat klasickým způsobem.

V troubě není možné ohřívat jídla, která mají slupku nebo skořápku. Čím pevnější povrchová struktura, tím „výbušnější" potravinu do mikrovlnky umisťujeme. Celistvé vajíčko s pevnou skořápkou nebo voňavá klobása se mohou během několika okamžiků proměnit v beztvarou hmotu, kterou budeme pracně ze stěn mikrovlnky odstraňovat. Proto je nutné vajíčko rozklepnout a střívko párku nebo klobásy propíchat na více místech. Obdobně nikdy neohříváme potraviny v uzavřených obalech, které se mohou tlakem páry roztrhnout. Při ohřívání a vaření doporučujeme zvláště u jídel déle skladovaných připravovaný pokrm nechat zahřát na 80 °C a tuto teplotu udržet minimálně dvě minuty, aby byly zneškodněny veškeré eventuálně obsažené choroboplodné zárodky.

Vhodné plastové nádobí pro použití v mikrovlnné troubě je označeno příslušným symbolem už od výrobce. Varné sklo a porcelán se může užít téměř bez omezení, nesmí však obsahovat kovové (ponejvíce zlaté) zdobení. Sklo nevarné do mikrovlnky nepatří stejně jako neglazovaná keramika. Některé druhy keramiky v sobě vážou vodu a pára se může v rychlém procesu přeměny skupenství stát destrukční silou, která hmotu roztrhá. Zásadně a vždy je třeba se vyvarovat použití všech kovových předmětů, dokonce i hliníkových fólií (alobalu)! U potravin balených v ochranných fóliích a obalech určených k ohřevu je třeba důkladně pročíst návod výrobce a přesvědčit se, zda je možné umístit do pracovního prostoru mikrovlnky celé balení nebo zda je třeba obal potravin odstranit. Vzhledem k tomu, že některé mikrovlnky mohou pracovat například v kombinovaném režimu mikrovlnka-trouba nebo mikrovlnka-gril atd., je vždy třeba důkladně se seznámit s návodem a doporučením výrobce. V návodu lze také nalézt zajímavé tipy a triky pro nejkvalitnější přípravu jídel.

Objem mikrovlnné trouby

Před koupí si rozmyslete, jak velikou troubu si máte pořídit. Velikost mikrovlnné trouby určuje její vnitřní objem. Největší objem je cca 40 litrů, za střední považujeme 28 litrů a nejmenší mikrovlnky nabízejí prostor kolem 13 litrů. Tomu nejmenšímu odpovídá použití talíře maximálně do průměru 28 cm, střednímu do průměru 35 cm. Mikrovlnné trouby mohou být volně stojící či zabudované. Nezapomínejme na odvětrávací prostor, se kterým musí být při zabudování počítáno. Otvírání dvířek je boční nebo se vyklápí směrem k uživateli.

Naše rady a tipy

  • základem spokojenosti je dobrá volba při výběru mikrovlnné trouby od renomovaného výrobce s kvalitním servisem
  • dejte přednost elektronickému ovládání, je snazší a přesnější
  • bude-li mikrovlnná trouba sloužit pouze k ohřívání pokrmů, stačí ke spokojenosti jednodušší model

Proč si pořídit mikrovlnnou troubu

  • 10-12× rychlejší způsob úpravy pokrmů
  • cca o 50% nižší spotřeba energie oproti klasickému ohřevu a pečení
  • možnost více způsobů úpravy pokrmů
  • snadná a rychlá příprava kakaa, čaje
  • rozmrazování na počkání
  • zachování všech důležitých látek v potravinách
  • nižší spotřeba tuku při přípravě pokrmů
  • nákyp, koláč nebo křidélka s perfektní křupavou kůrčičkou můžete vykouzlit doma za krátkou chvíli

Výhody mikrovlnné trouby

  • 10-12× rychlejší způsob úpravy pokrmů
  • cca o 50% nižší spotřeba energie oproti klasickému ohřevu a pečení
  • možnost více způsobů úpravy pokrmů
  • snadná a rychlá příprava kakaa, čaje
  • rozmrazování na počkání
  • zachování všech důležitých látek v potravinách
  • nižší spotřeba tuku při přípravě pokrmů
  • nákyp, koláč nebo křidélka s perfektní křupavou kůrčičkou můžete vykouzlit doma za krátkou chvíli

Zaujal Vás tento článek, chcete poradit s výběrem vhodné mikrovlnné trouby či jiného spotřebiče do Vaší domácnosti? Zašlete nám Váš nezávazný dotaz.

Přečteno: 62623x

Autor: redakce
Další články ze sekce Vychytávky
Štítky: spotřebiče, vybavení do bytu, mikrovlnka, mikrovlná trouba
Publikováno: 16.07.2010

Nový příspěvek

Jméno / přezdívka *
Nadpis:
Zpráva: *
Doporučuji tento článek: ht… Lukyn 06.11.2016 19:52 Reagovat
Zobrazit vše
Atraktivní design trouby již nutně nemusí respektovat pravoúhlé stěny
 
/
 
 
Akční nabídky Soutěže
Akční nabídka dřevěných podlah Kahrs 2011

Tak jako každý rok přináší společnost KMD PLUS akční… »

Ke všem varným deskám Karma škrabka zdarma

Internetový obchod INDUKČNÍ VAŘIČ Vám nyní ke každé… »

Navrhněte si vlastní výtahovou kabinu!

Společnost LIFTCOMP a.s. počátkem tohoto roku, jako… »