« zpět

Pohled z orlího hnízda

Život v samotném centru východočeské metropole, a ještě k tomu na jedné z nejrušnějších tříd, se může zdát pro mnohé z nezasvěcených absurdní – kdo by také hledal chaos, shon a neustálý pohyb? Ale tento na první pohled lehce bláznivý svět ztrácí na energii s každým metrem, který zdolává výtah ke dveřím bytu vysoko nad hlavami chodců. Zdravím se s Jaromírem Novákem z pardubické firmy JAMICH, s.r.o., který je mým průvodcem nově rekonstruovaným bytem.
Stojíme na prahu budoucího domova manželského páru středního věku, kde na rozloze téměř 100 m2 je situován byt v dispozičním řešení 3+1. Jedinečnost bytu povyšují dvě lodžie – jedna, směrovaná do klidného dvora domovního bloku, je dostupná z obývacího pokoje, druhá, která nabízí přehled nad děním rušného městského bulváru, je přístupná z kuchyně.
„Rekonstrukce tohoto bytu je řešena poněkud netradičně,“ vysvětluje Jaromír Novák, „protože jsme stáli před úkolem kompletní přestavby. Rozložení nosných stěn nám umožnilo zcela odstranit původní příčky a zrušit nevhodné desítky let staré vnitřní dispozice, které již neodpovídají požadavkům dnešní doby. Proto byl celý interiér vybourán. Klíčovým problémem se staly původní nerovné podlahy. Jejich pracné vybourání do potřebné hloubky a kompletně nová skladba by byla skutečně ještě finančně náročnější, než provedené řešení. Zvolili jsme totiž kompletní zalití původní podlahy speciální kalciosulfátovou samonivelační stěrkou. Je to netradiční způsob řešení, ale i tak tento extrémně drahý materiál byl přece jen v konečném rozpočtu výhodnější variantou pro investory i stavební zpracování. Tato kalciosulfátová stěrka vykazuje vysokou pevnost, nosnost, neutrhne se od podkladu a prakticky objemově nereaguje na teplotní změny. Celkově bylo použito asi 1400 kilogramů stěrky k tomu, abychom vyrovnali až čtyřcentimetrové rozdíly od ideální roviny.“

Technické řešení interiéru je poplatné době

Kompletně provedené nové podlahy v prostoru rozdělily příčky, které jsou vyzděny lehkými stavebními bloky YTONG. Některé plochy a předstěny byly sestaveny ze sádrokartonových montážních prvků. Takto elegantně byly řešeny například stropy a obklady sloupů a do prostoru vystupujících překladů. Interiér se dočkal pochopitelně i kompletně nových rozvodů elektroinstalací a datových sítí, televizních a satelitních kabelů.
Rekonstrukci bytu bez výměny původních oken za okna odpovídající požadavkům dnešních technických norem si snad ani neumíme představit. A pochopitelně stejně tomu bylo i zde. Určitá omezení ve výběru si kladla místní domovní samospráva, ale kladené podmínky byly jasné, benevolentní, legitimní a jednoznačně velmi rozumné – hlavním cílem bylo zachovat kontinuitu vzhledu celého domu. Žádný problém s výběrem také nebyl – zvítězila kvalitní plastová okna a balkonové dveře, přičemž dle požadavků zůstalo zachováno vertikální členění prosklených ploch. Na první pohled vynikající vychytávkou jsou dveře na balkon z obývacího pokoje. Balkonové dveře jsou totiž posuvné v profilu podél zdi. Umožňují tak otevírat prostor obývacího pokoje v maximální možné míře, aniž by byly obyvatelé omezováni ve využití vnitřní podlahové plochy.
Zvolené řešení interiéru a použité elementy jsou dílem vize zkušeného bytového architekta. Pro celý byt jsou charakteristické netradiční výdobytky světelné techniky, které korespondují s celkovým moderním vzhledem a pojetím centrálního i lokálního ovládání svítidel. Rozmístění světelné techniky bylo důsledně konzultováno se zákazníkem, který povolenou horní hranicí přibližně 50 000 korun nabídl dostatečný prostor k výběru svítidel, vypínačů a zásuvek. Všechny světelné zdroje jsou úsporné, proto tradiční žárovky a halogeny nahradily kompaktní zářivky a LED svítivé diody. Například v bodovkách jsou použity jen 3W LED diody, které bez problémů nahradí 20W halogeny. Pro lepší optickou pohodu byla zvolena kombinace žlutého a ledově bílého podání světla.
Elektroinstalační rozvody v mědi v kombinaci se zvolenými kvalitními vypínači nabízejí vysokou užitnou hodnotu. Zásuvky jsou dimenzovány na proud 16A, vypínače na 10A. Kovové rámečky ve stěnách jsou dílem renomovaného značkového dodavatele. Ve stěnách a v předstěrových instalacích jsou provedeny rozvody pro centrální vysávání a instalace klimatizačního systému. Venkovní centrální klimatizační jednotky jsou umístěny na balkonech.
Veškeré interiérové dveře a obložky jsou vyrobeny na míru, přičemž zvolený odstín skvěle koresponduje se zvolenými barvami a strukturami podlahových krytin.

Interiér jako na dlani

Téměř 100 m2 nabízí komfortní dostatek interiérového prostoru pro vhodné rozmístění obývacího pokoje, ložnice, jídelny a kuchyně. Návštěvníka bytu hned na první pohled zaujme velký široký koridor vstupní a spojovací chodby. Hned za vstupem vpravo jsou dveře od toalety, následují dveře do koupelny a o kus dál posuvné dveře, oddělující prostor jídelny s kuchyní. Čelně proti vstupu jsou umístěny dveře do obývacího pokoje, z něhož se dá postoupit do ložnice. Proti posuvným dveřím do jídelny je připravený rozlehlý výklenek pro případné umístění skříně či šatny.
Obývací pokoj je centrem budoucího společenského dění a místo setkávání s návštěvami. Prostoru dominuje kamenem vykládaná stěna, ve které jsou připraveny instalace s rozvody datových sítí a kabelu pro televizi. Na stěně bude viset velká LCD obrazovka. Obývací pokoj osvětlují posuvné balkonové dveře a velká okna, která zasahují až do poloviny délky pokoje. Druhou polovinu pokoje pak přisvětlují moderní LED svítidla a kompaktní zářivky. Podlahu kryje dřevěná plovoucí podlaha ve stylu ořechu.
Z obývacího pokoje můžeme nahlédnout do ložnice. Zde jsou připraveny sádrokartonové předstěny, které v hlavách postele poslouží jako odkládací prostor a základ prosklených polic. A stejně jako je charakteristické pro celý interiér, i zde ozvláštňují prostor všudypřítomné LED světelné zdroje, které je možné ovládat hned z několika míst.
Druhým společenským centrem v bytě je jídelna. Stěny jsou vymalovány uklidňujícím krémově béžovým odstínem. Část rozlehlé podlahové plochy zabere stůl pro šest osob a pohovka, která účelově poslouží k odpočinku po příjemném gastronomickém zážitku. Na stěně je vše připraveno k instalaci ploché televize s velkou úhlopříčkou obrazovky. Jídelnu od kuchyně oddělují opět posuvné dveře.
Prostor pro vaření je v bytě sice menší, ale nijak omezující. Kuchyni dominují kombinace bílých a tmavých ploch. Vybavení kvalitními značkovými přístroji nabízí záruku spolehlivé prezentace umění kuchařského mága. Samozřejmou součástí kuchyně je myčka, digestoř, plynová varná deska, paní domu si z ryze praktických důvodů přála umístění pračky do skříňky. Vzhled kuchyňské desky kopíruje i obklad stěny, který je proveden ze stejného vysokotlakého lamina. Kuchyň s preferovanými rovnými plochami a jednoduchými nikami proti dveřím v sestavě 2+2 nabízí moderně pojatý prostor. Zajímavě působí lokální svítidla, shora osvětlující kuchyňskou desku – jsou zde použity tenké LED pásky, profilem částečně zapuštěné do spodní desky skříněk.
Koupelna sice nenabízí prostor pro umístění vany, majitelé bytu dali raději přednost bohatě pojatému a rozlehlému impozantnímu sprchovému koutu. Vnitřní objem sprchového prostoru je skutečně dostatečný i pro vysoké či ramenaté postavy. O pohodlí sprchujících se postará příjemné sedátko. Samozřejmostí je i zde instalace exkluzivních armatur a doplňků. Koupelně dominují také nádherné oranžové keramické obklady ve velkých formátech. Elektroinstalace 12V nabízí příležitost pro LED svítidla nad umyvadlem i ve sprchovém koutu. Prakticky je řešeno i doplňkové vytápění koupelny – teplovodní radiátor s elektrickou topnou patronou poskytuje dostatečný výkon k vyhřátí prostoru i sušení ručníků. Využití řídící elektroniky našlo uplatnění i zde – radiátor s časovačem se umí sám vypnout a jeho provoz lze naprogramovat.
Koupelna i samostatný záchod nabízejí dostatek prostoru pro úložné prostory. Praktická oddělená místnost s toaletou nabízí nejen příležitost k nezávislému využití bez omezení uživatelů při použití koupelny, ale také je místem pro uskladnění provozních a úklidových prostředků.

Co říci závěrem?

Rekonstrukce desítky let starého bytu působí velice zdařilým dojmem. Pojetím prostoru a vybavením investoři prokázali velikou zkušenost se zařizováním vlastního bydlení. Interiér vyjadřuje přímočarost bez přemíry zdobnosti, moderního ducha budoucích uživatelů, kteří se nezalekli náročného úkolu přeměny nabízeného prostoru. Při podrobném zkoumání kvality práce není kupodivu ani zde co vytknout – stavební firma JAMICH s.r.o. z Pardubic odvedla opravdu velký kus kvalitní práce, nikde není vidět ani jediný pokus o kompromis. Pečlivě dotažené detaily a celkové provedení je vysoce nadstandardní.
Zařízení nábytkem interiér už jen může vyšperkovat. A pak už zůstane jen a jen na manželském páru, aby v tomto příjemně působícím interiéru prožil co nejvíce příjemně strávených a spokojených let.

Petr Velfel

Autor děkuje za spolupráci Jaromíru Novákovi a Michalu Švadlenkovi z firmy JAMICH. Foto stavu před rekonstrukcí, dokumentace stavební činnosti a dispoziční řešení dodala fma JANICH, s.r.o., stav po rekonstrukci zaznamenal Petr Velfel.

 

Přečteno: 41669x

Autor: redakce
Další články ze sekce Inspirace a styl
Štítky: interiér bytu, koupelna, nábytek do kuchyně, nábytek do koupelny, paneláková kuchyně, paneláková koupelna, podlaha do panelového bytu, rekonstrukce kuchyně, rekonstrukce koupelny, rekonstrukce bytového jádra
Publikováno: 26.09.2011
Zdroj: Petr Velfel

Nový příspěvek

Jméno / přezdívka *
Nadpis:
Zpráva: *
Cena? Logg 21.05.2014 04:27 Reagovat
Cena? Logg 21.05.2014 04:25 Reagovat
Zobrazit vše
obyvaci pokoj e PO
 
/
 
 
Akční nabídky Soutěže
Akční nabídka dřevěných podlah Kahrs 2011

Tak jako každý rok přináší společnost KMD PLUS akční… »

Ke všem varným deskám Karma škrabka zdarma

Internetový obchod INDUKČNÍ VAŘIČ Vám nyní ke každé… »

Navrhněte si vlastní výtahovou kabinu!

Společnost LIFTCOMP a.s. počátkem tohoto roku, jako… »