« zpět

Zpracováváme ovoce a zeleninu bez práce a dřiny

Sušička - jak mlsat zdravě

Již naše babičky připravovaly zdravé laskominy - sušené křížaly, tedy sušená jablka a sušené švestky. Dříve mnoho sladkostí nebylo, a proto v zimě přišly tyto lahůdky k chuti. Dnes je sušené ovoce velmi populární a je běžně k dostání v obchodech, od klasického tuzemského až po exotické ovoce. Dnes již přežitou klasickou troubu, ve které se při sušení zničily vitamíny a důležité látky, nahradila sušička ovoce.

Za jakým účelem si pořizujeme sušičku ovoce? Toto zdravé mlsání si v suchém stavu uchovává až 80 % vitamínů, nejvíce A, C, B, vlákninu a minerály. Při sušení nekonzervujeme, nýbrž sušíme bez přidání cukru a barviv

Dnešní sušičky s termostatem a regulátorem umožňují regulaci teploty při sušení. U lepších modelů je kromě tohoto standardu i síto a miska z fólie k pečení placek z mixovaného ovoce. Teplota sušení se nastavuje od 35 do 60 °C. Sušička je tvořena spodním dílem, kde jsou otvory pro nasávání vzduchu. Ten se zahřívá na požadovanou teplotu řízenou termostatem a po obvodu sušících sít se dostává do vnitřního prostoru. Část vzduchu je upouštěna ven ze sušičky a část se vrací zpět, dohřívá se na potřebnou teplotu a cirkuluje opět uvnitř přístroje. Tento proces probíhá otvory ve středu sít a víku. Sušičky disponují několika síty, obvykle pěti, ale je možné si je podle potřeby dokoupit. Každý výrobce v návodu doporučí množství sít, které můžete použít.

Odšťavňovače si nás získají lahodnými šťávami z ovoce a zeleniny

Doma si připravíme lahodnou, čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny. Tyto nápoje plné vitamínů si můžeme dopřát, pokud máme lis na citrusy anebo odšťavňovač.

Lisy na ovoce

Lis se skládá z podstavce s pohonem a ovládáním a z misky - lisu na ovoce. Stačí nakrojit pomeranč, citrón, kiwi, grapefruit a přitlačit na střed lisu. Spuštěním mechanismu se začne nástavec otáčet a ovoce odšťavňovat. Uvolněná šťáva stéká do podmisky, která by měla být z plastu, abychom viděli, kolik šťávy obsahuje.

Budete-li si vybírat, volte raději lis s držadlem, které držíme při práci. Oceníte lepší stabilitu a chod přístroje. Lepší lisy mají i funkci pro ovládání a otočení síta, a určení velikosti děr v sítu. Tato funkce reguluje množství dužiny ve šťávě. Někdo má rád mok i s dužinou, někdo dá přednost nápoji čirému, a proto je důležité se na toto informovat před koupí. Pokud bereme v úvahu, že tento proces nám dává šťávu pro zdraví, pak je plnohodnotnější na vitamíny a energii právě šťáva i s dužinou.

Stolní odšťavňovač

Kromě jednodušších lisů je na trhu celá řada stolních odšťavňovačů, které pojmou a připraví najednou větší množství šťávy. Je vhodný pro lidi, kteří šťávy připravují často, ponejvíce tedy vegetariáni a rodiny s dětmi.

Tyto „mašinky" rozdrtí ovoce, přepraví hmotu přes sítko a jedním vývodem odvádí šťávu z plodů do výlevky a do druhé nádoby odvádí zeleninový nebo ovocný odpad, tzv. „výtlačky". Za zmínku stojí poměr množství ovoce k množství šťávy. Musíme počítat se třemi kilogramy plodů na jeden litr šťávy. Někdy se vám může zdát sklenice se šťávou zakalená, s čepicí pěny na hladině. Také ale platí, že právě to, co není pro oči lákavé, je velmi zdravé, chutné, z hlediska vůně plné ovoce.

Přístroj má úzké hrdlo, do kterého se plody vkládají. Úzké proto, aby naše prsty neutrpěly újmu. Pěchovadlo slouží k natlačení ovoce ke struhadlu. Proces se nespustí, pokud není přístroj dobře sestaven, hladký chod totiž pohlídá bezpečnostní pojistka. Některé přístroje mají regulaci otáček, které usnadní proces odšťavňování různě houževnatých plodů. Otáčky se nastaví podle ovoce, respektive dle doporučených hodnot výrobce. Tento přístroj má vymezenou dobu nepřetržitého chodu, jenž se pohybuje od 3 do 15 minut, za kterou získáte cca 1 až 1,5 l šťávy. K tomu je přizpůsobený i obsah odpadní mísy, který je nutno po této době vyprázdnit. V různém časovém rozmezí od 5 do 60 minut můžete pokračovat s další sortou.

Kde ideálně ovoce a zeleninu uskladnit?

Skvělé jsou nové lednice s mrazákem, které mají systém biofresh. Tato vychytávka prodlouží životnost potravin na trojnásobek. Lednice a šuplíkové mrazáky LIEBHERR, které biofresh mají jsou opravdovou špičkou ve své třídě.

Co s odpadem?

Co s odpadem zeleniny a ovoce? Dobrá hospodyně někdy dále zpracuje „odpad" do salátů, pomazánek, atd., přeci jen to není nic špatného, zkaženého. Množství moku je závislé na zralosti plodů, šťavnatosti dužiny atd. O vhodnosti plodů k odšťavňování se dozvíte z doporučení výrobce. Nedoporučují se peckoviny a plody s tuhou slupkou, jako např. angrešt a rybíz, které mají navíc tuhá zrníčka. Tyto plody nedají moc šťávy, spíše se tekutina podobá rosolu.

Rada na závěr

Při výběru nepreferujte design, ale řiďte se snadnou manipulací s přístrojem, který se musí rozebírat a umýt po každém použití. Sítko lze čistit kartáčem, ostatní komponenty běžným mytím. Některé komponenty z přístroje lze mýt v myčce, ale kašovité ovoce lze těžko vymýt z rohů nádob. Jedna poznámka na závěr - většina přístrojů vykazuje vysokou hlučnost.
Na trhu je celá řada odšťavovačů s dalšími funkcemi, a to třeba ve spojení s lisem na citrusy, s oddělovačem pěny ze šťávy, s přídavným mixérem a dalšími vymoženostmi. Kdo chce být zdravý, jistě je odšťavňovač správná trefa do černého!

Chcete poradit s výběrem vhodného spotřebiče pro Váš byt? Zašlete nám Váš nezávazný dotaz.

Přečteno: 29460x

Autor: redakce
Další články ze sekce Elektro a spotřebiče
Štítky: spotřebiče, sušička ovoce, odšťavňovač, lis
Publikováno: 24.03.2011

Nový příspěvek

Jméno / přezdívka *
Nadpis:
Zpráva: *
sušení Lidana 14.03.2018 10:52 Reagovat
sušička Annina 16.12.2016 21:17 Reagovat
Re: sušička Ivka7 29.10.2017 21:43 Reagovat
Zobrazit vše
Dnešní stolní odšťavňovače pojmou a připraví najednou větší množství štávy.
 
/
 
 
Akční nabídky Soutěže
Akční nabídka dřevěných podlah Kahrs 2011

Tak jako každý rok přináší společnost KMD PLUS akční… »

Ke všem varným deskám Karma škrabka zdarma

Internetový obchod INDUKČNÍ VAŘIČ Vám nyní ke každé… »

Navrhněte si vlastní výtahovou kabinu!

Společnost LIFTCOMP a.s. počátkem tohoto roku, jako… »