« zpět

Vybíráme varnou desku do panelákové kuchyně

Jak na výběr varné desky?

V současné době je mnoho variant, které můžeme ve své kuchyni uskutečnit. Proto je dobré nejdříve se seznámit s tím, co nám nabízí trh. Můžeme vybírat mezi samostatně stojícím sporákem či sporákem vestavěným, který se skládá z varné desky a trouby, mezi troubou zabudovanou do skříňky nebo pod linku. Troubu můžeme doplnit samostatnou varnou deskou. Při rozhodování se také zamyslíme, jakým způsobem vaříme a také pro kolik osob vaříme. Někomu bude spíše vyhovovat zabudovaná malá trouba a samostatná varná deska, někdo dá přednost velkému sporáku.

Odebírejte ZDARMA naše internetové noviny. Vyplňte v pravém sloupci tabulku NEWSLETTER.
Máte-li zájem o nezávaznou konzultaci, vyplňte poptávkový formulář.

Typy varných desek

V základě varné desky můžeme rozdělit na plynovéelektrické. Kdo doposud vařil na plynu, zajisté si vybere klasické čtyřhořákové provedení, které může být doplněno i pátým hořákem, který slouží pro pánev wok či pro pekáč. Kdo je zvyklý na elektřinu, nebude asi volit klasické elektrické plotýnky (ty můžeme vidět především u těch nejlevnějších sporáků), ale vybere si sklokeramickou desku. Ti, kteří nemusí na varných spotřebičích šetřit, si vyberou indukční ohřev. Jinou variantou mohou být halogenové plotýnky.

Kdo má opravdu malinkou kuchyň a bude muset počítat každý centimetr, jistě ocení plotýnku pro dva hrnce. Tyto plotýnky nám výrobce nabízí jak v plynovém, tak i elektrickém provedení.
Základní provedení desky může být smaltované nebo nerezové. Nevýhodou smaltované desky je velká náročnost na jejich údržbu vzhledem k nesnadnému čištění členitého povrchu. Její výhodou je, že tato deska patří k těm nejlevnějším. Nerezové desky vypadají velice elegantně, ale nastává zde stejný problém jako u desek smaltovaných, a tím je poměrně nesnadná údržba.

Naopak k snadno udržovaným patří deska sklokeramická vzhledem ke svým hladkým rovným plochám, ale i u této desky musíme dávat pozor na určité věci. Je sice odolná proti teplotním šokům, ale zdaleka není nerozbitná. Také si musíme uvědomit, že tento materiál je velmi citlivý na poškrábání ostrými či tvrdými předměty. Také pád těžkého předmětu tato deska nevydrží. K čištění sklokeramických desek budeme používat speciální přípravky, které budeme nanášet hadříkem nebo papírovou utěrkou a poté ještě suchou utěrkou přeleštíme. Zcela jistě se vyvarujeme použití čisticích písků.

Mezi nejméně praktické a nejlevnější patří elektrické varné desky. Někteří z vás se již zajisté setkali s elektrickými spirálami (kterými byly většinou vybaveny vařiče, o to méně varné desky) nebo s elektrickými litinovými plotýnkami, kde elektrická spirála je kryta tenkou kovovou destičkou. Mezi jejich nevýhody patří, že nažhavení plotýnek trvá poměrně dlouho a tudíž dochází k velkým tepelným ztrátám při odstavení nádob, kdy již těžko využijeme zbytkové teplo. U tohoto typu plotýnek je převod tepla závislý na styku mezi plotnou a dnem nádobí. Z tohoto důvodu musí být dno kastrolů a hrnců rovné, ne však hladké.

Plynové varné desky

Z bezpečnostního hlediska jsou vhodné ty varné desky, které mají elektrické zapalování a pojistku hořáků. Výhodou elektrického zapalování je, že již nepotřebujeme elektrický zapalovač ani zápalky. U výrobků se můžeme setkat se dvěma způsoby zapalování. V jednom případě se plyn při otočení knoflíku automaticky zapaluje, v jiném případě jiskra přeskočí na všech hořácích, ale zapálí se pouze ten, kde je plyn napuštěn. Již se také nemusíme obávat úniku plynu (při náhodném sfouknutí plamene, překypění mléka atd.), protože existuje pojistka, která vypne přívod plynu. Výhodou plynových varných desek je prakticky žádná tepelná setrvačnost při regulaci plamene, kdy můžeme okamžitě reagovat na stav pokrmu.

Součástí plynové varné desky jsou mřížky, které svým tvarem umožňují položit nad hořák nejmenší nádoby, aniž bychom museli použít další mřížky přídavné. Vhodné je i provedení mřížek, které zajišťují potřebnou stabilitu nádobí a rovnoměrné působení plamene, takže se pokrm nepřipaluje v místě působení plamene. Existují i tzv. polyvalentní plynové desky, jejichž výhodou je, že je lze spojit s prakticky všemi variantami trub elektrického typu a ovládacích panelů té samé značky.

V obchodní síti se můžeme setkat s plynovými deskami zapuštěnými do kuchyňské linky tak, že nepřesahují hranu desky této kuchyňské linky. Jsou opatřeny skleněným příklopem, který můžeme sklopit (když nevaříme) a potom nám toto řešení připomíná vestavnou sklokeramickou desku.

Protože člověk je tvor náročný, můžeme se setkat i s kombinovanými varnými deskami. Tento spotřebič má tedy potom plotýnky plynové i elektrické.

Sklokeramické desky

Jiné konstrukční řešení varné desky nám přináší deska sklokeramická. Sklokeramická deska může být elektrická, ale v současné době i plynová. Plynová sklokeramická deska vypadá tak, že na skleněné desce jsou umístěny samostatné hořáky s mřížkami. Vzhledem k jejich odnímatelnosti se tato deska krásně udržuje a čistí.

Mezi levnější varianty sklokeramické desky patří modely s ovládáním klasickými otočnými knoflíky. Komu vadí nesnadné čištění v okolí knoflíků, zvolí si typy s dotykovým senzorovým ovládáním. Další výhodou bude indikátor zbytkového tepla. Světélko nám ukazuje, kdy teplota stoupne nad 50 °C a zhasne, kdy je pod touto teplotou. Jde o jednoduchý způsob jak poznat, kdy se můžeme ještě o plotýnku popálit a kdy se již můžeme bezpečně varné desky dotýkat. Jistě také oceníme automatické vypínání při delší nečinnosti.

Ve vyšších cenových sférách se můžeme setkat i s dalšími vymoženostmi. Pro neustálé sledování teploty v hrncích nám slouží infračervený senzor, který zároveň zajišťuje, aby výkon plotýnky korespondoval s požadovanou teplotou. Díky infračervenému senzoru již nebudeme mít problémy s přetékající polévkou či vodou z hrnce při vaření těstovin.

Můžeme se rozloučit se starostmi, které nám nastanou při připálení pokrmů připravovaných na pánvi, jestliže naše sklokeramická deska bude vybavena pečicím senzorem. Můžeme si vybrat ze tří výkonových rozmezí. Jsou to minimální, střední a maximální výkony. Minimální výkon nám usnadní pomalé smažení, střední výkon ohlídá pečení masa a maximum využijeme při nedělním či svátečním smažení řízků.

Jestliže máme doma malé děti, nezapomene na jejich bezpečnost a využije dětskou pojistku nebo twist ovládání. Jeho výhodou je, že knoflíky můžeme demontovat a před našimi malými zvědavci je schovat. Při vaření se senzorem potřebujeme speciální nádobí, které někteří výrobci přidávají zdarma při koupit takovéto sklokeramické desky.

Kdo si doposud nevybral žádnou zmiňovanou desku, může ještě vybírat mezi deskami indukčními a halogenovými. Indukční varná deska nebo také studené vaření pracuje na principu elektromagnetických cívek, které soustředí střídavé magnetické pole do dna kovového (obecně jakéhokoliv feromagnetického) nádobí. V kovovém nádobí dochází vlivem magnetické indukce k ohřevu. Je zde využito maximum energie, prakticky tak  nedochází ke ztrátám přenosu energie. Pokud hrnec z varného místa odstraníme, k indukčnímu ohřevu nedochází a varné pole „se vypne". Pro rychlé uvedení vody do varu můžeme využít funkci booster. Nevýhodou těchto indukčních varných desek by pro někoho mohla být vyšší pořizovací cena a nutnost použití feromagnetického nádobí.

Halogenové desky

Obrovskou výhodou těchto desek je nejrychlejší ohřívání. Pod sklokeramickou deskou je umístěna spirála, která je naplněná halogenovými plyny. Nejčastěji se vyrábějí kombinace halogenové a elektrické spirály, protože samotné halogenové trubice mají poměrně nízkou životnost. Při kombinaci halogenové a elektrické spirály se obě najednou zapnou, halogenová začne vydávat teplo okamžitě. Zahřeje-li se na požadovanou teplotu i elektrická spirála, halogenová se automaticky vypíná. Díky této kombinaci halogenová spirála vydrží mnohem déle.
V současné době v obchodní síti seženeme desky, které mají šířky 30, 60 a 90 cm.

Jestliže stále váháme, jakou varnou desku si máme pořídit, koupíme si varnou desku širší než 90 cm. Proč? Protože nás možná osloví tzv. combisety, domino desky neboli domina. Tak můžeme naše varné centrum libovolně zkombinovat. Vedle různých druhů varných desek sem můžeme umístit elektrickou fritézu, lávový gril či parní hrnec.

Zaujal Vás tento článek, chcete poradit s výběrem varné desky do Vašeho bytu? Zašlete nám Váš nezávazný dotaz.

Přečteno: 83199x

Autor: redakce
Další články ze sekce Elektro a spotřebiče
Štítky: technická zařízení, spotřebiče, moderní kuchyně, varné centrum, paneláková kuchyně, varné desky
Publikováno: 10.12.2010

Nový příspěvek

Jméno / přezdívka *
Nadpis:
Zpráva: *
Z bezpečnostního hlediska jsou vhodné ty varné desky, které mají elektrické zapalování a pojistku hořáků.
 
/
 
 
Akční nabídky Soutěže
Akční nabídka dřevěných podlah Kahrs 2011

Tak jako každý rok přináší společnost KMD PLUS akční… »

Ke všem varným deskám Karma škrabka zdarma

Internetový obchod INDUKČNÍ VAŘIČ Vám nyní ke každé… »

Navrhněte si vlastní výtahovou kabinu!

Společnost LIFTCOMP a.s. počátkem tohoto roku, jako… »