« zpět

Indukce v netradiční podobě

Nabídka tvarů a velikostí desek je dnes velmi široká. Velmi oblíbenou se stává například se třemi plotnami s šířkou 77 cm. „Narůstající obliba je dána tím, že většina lidí stejně nepoužívá čtyři plotny najednou a zde má ke všem plotnám stejně jednoduchý přístup. Řada lidí také volí tuto desku, aby ji umístila do zadní části kuchyňské linky a nemuseli se obávat, že na ni dosáhnou malé děti,“ říká Stanislav Brázda ze společnosti Bauknecht.

Zájem o nové tvary a velikosti dokládá také nabídka vestavných spotřebičů Bauknecht, které nedávno vstoupily na český trh. „Nabídku klasických 60 cm širokých indukčních vařičů jsme rozšířili o desky s šířkou 77 cm, ale také 86 cm, protože o ně naši zákazníci mají zájem,“ podporuje netradiční šířky desek Brázda.   

Častým argumentem, proč dát přednost plynové desce je, že reaguje okamžitě. V tomto ohledu je na tom indukce ale ještě lépe. Princip indukčního vaření spočívá v tom, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného výkonu. Po vypnutí pak dochází k velmi rychlému chladnutí. Test s 1 litrem vody ohřáté na 60 °C ukázal, že zatímco sklokeramická deska chladne 25 minut a plynová 14, indukci stačí pouhých 6 minut. V průběhu vaření tak odpadá nebezpečí popálení a majitel se nemusí bát ani případného požáru, který by mohl hrozit při manipulaci s otevřeným ohněm. Výhodou indukční varné desky je také její schopnost reagovat velmi rychle. Pokud výkon snížíte či zvýšíte, změnu pocítíte okamžitě. S indukcí je možné regulovat teplotu s přesností téměř na 1 °C.

Indukční varná deska je energeticky efektivní díky své schopnosti využít 90 % vynaložené energie, zatímco u plynového sporáku dochází k 50% ztrátě a u sklokeramické desky je ztráta 40 %. Tento poměr je dán tím, že indukční deska zahřívá pouze dno nádoby a nedochází k úniku tepla do okolí. Díky tomu je ohřev také mnohem rychlejší. Zatímco na plynu by se 2 litry vody vařily 9 minut a na běžné sklokeramické desce 8 minut, indukce je zvládne uvařit za 5 minut.

Srovnání jednotlivých typů desek

 

 

Druh desky

Indukční

Sklokeramická

Plynová

energetická efektivnost

90%

60%

50%

doba vaření (2 litry vody)

5 minut

8 minut

9 minut

doba chladnutí (1 litr vody 60 °C)

6 minut

25 minut

14 minut

Varná deska Bauknecht ETMI 8930 IN

Indukční varná deska s šířkou 86 cm s dotykovým ovládáním, tedy s možností volby výkonu pouhým posunem prstu po stup-nici (slideru), je zasazena do elegantního rámu s fazetou vpředu. Automatické senzory udržují nastavenou teplotu a ohlásí signálem, jakmile nastane bod varu. Senzor také rozezná, je-li nádoba prázdná a automaticky varnou plochu vypne. Funkce rychlého vaření Rapid Start (Booster) výrazně šetří čas, neboť dosáhne maximálního ohřevu během čtyř minut. Využít lze rovněž funkci dočasného přerušení vaření Pauza, kdy se varné zóny uvedou na udržovací teplotu. Doporučená maloobchodní cena je 19 990 Kč.

Zaujal Vás tento článek, chcete poradit s elektroinstalací ve Vašem bytě? Zašlete nám Váš nezávazný dotaz.

Přečteno: 23470x

Autor: redakce
Další články ze sekce Elektro a spotřebiče
Štítky: elektrospotřebiče, indukční vaření, interiér, Kuchyně, Kuchyně s obývákem, kuchyňské desky, kuchyňské spotřebiče, kuchyňský nábytek, Malá kuchyně, , moderní kuchyně, moderni panelák, nábytek do kuchyně, panelák, paneláková kuchyně, Paneláková kuchyně, panelový dům, rekonstrukce kuchyně, sporáky, varné desky, varné centrum, varné centrum v kuchyni, vybavení do kuchyně, zimní zahrady
Publikováno: 11.06.2014

Nový příspěvek

Jméno / přezdívka *
Nadpis:
Zpráva: *
6no6n3r6 asCilm80eve5 29.06.2016 15:48 Reagovat
Zobrazit vše
BI-20011-DG201123186
 
/
 
 
Akční nabídky Soutěže
Akční nabídka dřevěných podlah Kahrs 2011

Tak jako každý rok přináší společnost KMD PLUS akční… »

Ke všem varným deskám Karma škrabka zdarma

Internetový obchod INDUKČNÍ VAŘIČ Vám nyní ke každé… »

Navrhněte si vlastní výtahovou kabinu!

Společnost LIFTCOMP a.s. počátkem tohoto roku, jako… »