« zpět

Fritovací hrnec - radost ze smažení

Fritovací hrnec … a smažení je radost

Fritovací hrnec, lidově řečený friťák, je další z řady domácích elektrospotřebičů, které jsou nedílnou součástí panelákové kuchyně. Každý na něm ocení jeho rychlost a pohodlný způsob smažení.

Odebírejte ZDARMA naše internetové noviny. Vyplňte v pravém sloupci tabulku NOVINKY ZDARMA. 
Máte-li zájem o nezávaznu konzultaci, vyplňte poptávkový formulář

Jak fritovací hrnec funguje?

Jednoduchý princip je ve spirále, která je řízená termostatem. Ten nastaví a udrží teplotu tuku, aby nedošlo k jeho spálení či přepálení. Veškeré potraviny jsou vloženy do tzv. drátěného koše, umístněného uvnitř kulatého nebo hranatého fritovacího hrnce, který má uvnitř nerezový, často také teflonový povrch s označením minimální a maximální výšky hladiny oleje. Koše lze mýt v myčce na nádobí.

Topný systém fritézy je zabudovaný do dna přístroje. Při smažení dochází ke srážení páry a kapek tuku, které se zachytávají pod víkem do malé nádobky nebo také filtru. Dvojitý izolovaný plášť fritézy zabraňuje případnému popálení obsluhy. Teplota je regulována termostatem. Po dosažení požadované teploty se rozsvítí nebo zhasne příslušná kontrolka. Všechny fritovací hrnce mají tepelnou pojistku, která hlídá přehřátí tuku. Pokud je přístroj vybaven časovým spínačem, vypne se sám po dosažení navoleného času, což je praktické. Příkon fritovacích hrnců se pohybuje od 1800 do 2000 W.

Pro zachycení pachů z fritování slouží filtry, které jsou zabudovány ve víku. Filtry jsou trvalé nebo výměnné, které lze dokupovat. Jejich životnost je zhruba okolo 90 hodin.

Do fritovacího hrnce patří fritovací olej nebo tuk určený k fritování. Tento tuk je možné použít vícekrát, protože se nerozkládá. Studený tuk stačí přelít a uložit ho na studené místo nebo do chladničky pro další fritování. Tuk by neměl obsahovat sůl. Tuk pro další použití se filtruje přes filtr nebo sítko, které by mělo být součástí příslušenství. Stejně jako výlevka pro vylévání studeného (!) tuku z hrnce.

A jdeme smažit

Teplotní režim se nastavuje od 80 do 190 ºC a požadovaná teplota je ohlášena příslušnou kontrolkou. Poslední výzkumy doporučují ze zdravotního hlediska volit teplotu 180 ºC a nižší. Tato informace by měla být vyzdvižena již v návodu od výrobce. Teplota 170 ºC stačí k osmažení vynikajících křupavých hranolků! Klasická rodina (tedy čtyřčlenná) vystačí s hrncem o objemu 1,5 až 2l, do něhož se vejde 0,8 až 1 kg potravin.

Abychom zabránili klasické situaci, kdy vkládáme potravinu do oleje a ten „prská", protože obsahuje vodu, mají fritézy ovládání koše zvenku. Víko fritézy se uzavře a potraviny je možno ponořit do oleje a potřásat košem ovládáním zvenku. Zákazníci si raději vybírají fritézy s automaticky otevíratelným víkem. To se neotvírá při smažení, ale pouze při pravidelné údržbě, takže nehrozí riziko popálení od prskajícího oleje. Aby olej zbytečně „neprskal", neměly by být do fritézy vkládány vlhké potraviny. Fritovací koš také plníme do poloviny, aby se chystaný pokrm rovnoměrně osmažil a neklesla teplota oleje z přeplnění. Některé fritovací hrnce jsou vybaveny skleněným víkem, abychom mohli kontrolovat průběh procesu vaření.

Výjimkou při vaření u rozpálené hladiny oleje jsou fondue party. Víko je otevřeno a stolovníci si namáčejí do rozpáleného tuku kousky masa. Ale na fondue existují již speciální přístroje.

A to nejdůležitější, co lze ve fritovacím hrnci připravovat? Ve fritéze můžeme připravovat vše, co lze smažit. Hranolky, maso, řízky, koblihy, plněné taštičky, ryby, obalovaný květák a další. Dobrých, i když ne stoprocentně zdravých lahůdek, lze s fritovacím hrncem vykouzlit hodně, tak do toho!

Zaujal vás tento článek a chcete poradit s fritovacím hrncem? Zašlete nám Váš nezávazný dotaz.

Přečteno: 48094x

Autor: redakce
Další články ze sekce Elektro a spotřebiče
Publikováno: 04.02.2011

Nový příspěvek

Jméno / přezdívka *
Nadpis:
Zpráva: *
asCilm2ozgno | 30.11.2016 09:06

6s8iblbg

 

Doporučuji tento článek: http://www.modernipanelak.cz/panelovy-byt/elektro-a-spotrebice/fritovaci-hrnec--radost-ze-smazeni

Reagovat
Fritovací hrnec, lidově řečený friťák, je další z řady domácích elektrospotřebičů, které jsou nedílnou součástí panelákové kuchyně.
 
/
 
 
Akční nabídky Soutěže
Akční nabídka dřevěných podlah Kahrs 2011

Tak jako každý rok přináší společnost KMD PLUS akční… »

Ke všem varným deskám Karma škrabka zdarma

Internetový obchod INDUKČNÍ VAŘIČ Vám nyní ke každé… »

Navrhněte si vlastní výtahovou kabinu!

Společnost LIFTCOMP a.s. počátkem tohoto roku, jako… »