« zpět

Zjedodušujeme si práci v nové kuchyni

Ergonomie kuchyně

Se snahou o zjednodušení práce v kuchyni souvisí i hygienické a ergonomické požadavky, dokonalé uspořádání kuchyňského pracoviště i přehledné ukládání potravin a všech potřebných pomůcek. Možnost mít vše neustále po ruce nám samotnou práci v kuchyni velmi ulehčuje. Mezi největší „šetřiče" práce a času patří především technické vybavení kuchyně. Sestava kuchyňského zařízení by měla vycházet z ergonomických požadavků.

Od místa uložení potravin v podobě skříně či lednice s mrazákem, nebo šuplíkový mrazák postupujeme k pracovní ploše, kde se provádí hrubá příprava potravin. Zde se čistí zelenina, připravuje syrové maso. Pod touto pracovní plochou, nebo alespoň v její blízkosti, by měl být koš na odpadky, případně i drtič. Za pracovní plochou pro hrubé očištění potravin je nejvhodnější umístit kuchyňský dřez, pod ním může být myčka nádobí. Za dřezem následuje další pracovní plocha, na kterou navazuje sporák nebo varná deska.

Dvakrát měř, jednou řež

Důležitá je nejen vzdálenost pracovních ploch, výška a umístění pracovních skříněk a polic, ale zejména výška pracovních ploch a jejich uspořádání. Pravákům bude vyhovovat řazení pracovních ploch zleva doprava, levákům naopak. Rovněž výška pracovních ploch se dnes volí v závislosti na výšce postavy toho, kdo v kuchyni nejčastěji pracuje. K obecným zásadám platí, že výška pracovní plochy od podlahy by měla být 85 až 90 cm (pro výšku postavy 160 až 165 cm), více než 90 cm platí pro osoby s vyšší tělesnou výškou. Optimální je taková výška pracovní plochy, kdy při práci je loketní kloub téměř ve svislé poloze. Proto bychom při výběru kuchyňského nábytku měli vybírat takový, který má nastavitelnou výšku pracovní plochy, což umožňují zejména soklové nohy kuchyňské linky. Dnes už také neplatí, že výška mycího a varného centra je shodná a spojuje tak všechny kuchyňské zóny.

Přestože má řada domácností v kuchyni myčku nádobí, ve dřezu stále některé nádobí omýváme, myjeme zde zeleninu, maso apod. Proto by výška dřezu měla být taková, abychom při práci nemuseli ohýbat záda. Proto horní plochu dřezu umisťujeme zhruba o 10 cm výše než ostatní plochy. Varné centrum by mělo být naopak umístěno níž, abychom do hrnců při vaření dobře viděli. Toto řešení se sice jeví jako optimální, ale má také své slabiny. Jednotlivé pracovní plochy se nemohou vzájemně zastupovat, a řešení není proto příliš vhodné v případě malých kuchyní. Z ergonomického hlediska je také výhodnější umístění pečicí trouby ve větší výšce, než je výška trouby u běžného sporáku.

Nepodceňujme úchytky

Hygienické požadavky se týkají veškerých materiálů použitých v kuchyňských sestavách, ale i úchytek na kuchyňských skříňkách. V masivních, z plochy dvířek vystupujících úchytkách, kovových i rastrovaných, se mohou snadno držet nečistoty. V případě hladkých úchytek tomu tak není. Nejvyšší pohodlí a hygienu pak skýtá otevírání dotykové. Úchytky ke skříňkám a zásuvkám mohou proměnit i vzhled renovované kuchyně. Rovné úchytky z lesklého nebo matového kovu jí dodají na modernosti, zatímco kulaté dřevěné úchytky zvýrazní styl rustikální.

Snaha maximálně využít každý centimetr

Na požadavek zjednodušení a usnadnění práce v kuchyni reagovali výrobci instalací pojízdných systémů, výsuvných kontejnerů a drátěného programu do kuchyňských sestav. Vnitřní drátěné programy a plnovýsuvný znamenají v kuchyni velký pokrok, protože umožňují lepší využití každého volného místa, usnadňují úklid, lépe přispívají k udržování pořádku v policích. Klasické spodní skříňky nahradily hluboce výsuvné skříně a proměnlivě dělené zásuvky, případně zásuvky otočné. Vše je lehce dostupné a přehledné. Tím se zabraňuje zbytečnému hledání a úložný prostor je maximálně využit.

Pod pojmem drátěný program si představíme souhrn různých závěsných systémů, multifunkčních sloupků a doplňků (může se uplatnit v kombinaci se sklem či dřevem), konzol, podpěr skleněných polic i drátěný program do kuchyňských skříněk. Závěsný program je vhodný i do malých kuchyní. Zvyšuje úložný prostor i proto, že malá kuchyň má lepší a pečlivě zvolené vnitřní vybavení, aby se omezený prostor dal co nejlépe využít a vše bylo přehledně uloženo.

Zaujal Vás tento článek, chcete poradit s ergonomií kuchyně ve Vašem bytě? Zašlete nám Váš nezávazný dotaz.

Článek patří do seriálu Rekonstrukce kuchyně
  1. Retro nebo futuristickou kuchyň?
  2. Zjedodušujeme si práci v nové kuchyni právě čtete
  3. Volba prostoru při rekonstrukci kuchyně
Přečteno: 112072x

Autor: redakce
Další články ze sekce Vychytávky
Štítky: Kuchyně s obývákem, rekonstrukce kuchyně, Paneláková kuchyně, moderní kuchyně, kuchyňské desky, kuchyňské doplňky, kuchyňské spotřebiče, kuchyňské studio, kuchyňský nábytek, Malá kuchyně, moderní kuchyně, moderni panelák, nábytek do kuchyně, obklady do kuchyně, Obývací pokoj s kuchyní, paneláková kuchyně, Paneláková kuchyně, rekonstrukce kuchyně, varné centrum v kuchyni, varné desky, varné centrum, vybavení do kuchyně
Publikováno: 08.11.2012

Nový příspěvek

Jméno / přezdívka *
Nadpis:
Zpráva: *
Leštěné plochy spolu s jednoduchými tvary vytvářejí praktické zakoutí pro vaření.
 
/
 
 
Akční nabídky Soutěže
Akční nabídka dřevěných podlah Kahrs 2011

Tak jako každý rok přináší společnost KMD PLUS akční… »

Ke všem varným deskám Karma škrabka zdarma

Internetový obchod INDUKČNÍ VAŘIČ Vám nyní ke každé… »

Navrhněte si vlastní výtahovou kabinu!

Společnost LIFTCOMP a.s. počátkem tohoto roku, jako… »