« zpět

Kuchyňské studio - Znalost ergonomie je základem spokojenosti

Začneme pracovní plochou v kuchyni

Minimum pracovní plochy činí 70 cm, optimální je délka 120 cm. Tento prostor pohodlně obsáhneme, dosáhneme na mytí, na vaření, pohodlně si rozložíme věci, se kterými právě pracujeme. Výška pracovní plochy je závislá na výšce postavy. Obecně platí, že výška pracovní plochy od podlahy by měla být 86 - 90cm (pro výšku 160 - 165 cm), více než 90 cm je pro vyšší postavy. Praktickým vylepšením je zvýšení dřezu v tzv. mycím centru, které tvoří dřez a odkládací plocha kolem něj. Jeho výška by měla být o 10 cm vyšší, než jsou ostatní pracovní plochy. Právě naopak varné centrum by mělo být o 10 cm nižší, než je okolní pracovní plocha. Je mnohem pohodlnější na vaření a zároveň máme větší přehled, v jaké fázi je náš obsah v hrnci.

Dřez i varná deska by měly být umístěny minimálně 30 cm od konce pracovní desky. Průchod mezi jídelním stolem a kuchyňskou linkou by měl být široký 120 až 140 cm, minimální vzdálenost je 100 až 105 cm. Tragická vzdálenost je 90 cm, na kterou se musí občas bohužel také přistoupit. Spojením chladničky, sporáku a dřezu nám vyjde magický trojúhelník, někdy také nazývaný pracovní. Po jeho stranách uskutečňujeme většinu cest v kuchyni, a proto myslíme na to, aby součet jejich délek nebyl moc velký. Udává se hodnota mezi 450 až 650 cm, optimální je obvod trojúhelníku do 6 m. Umístění digestoře je různé, podle toho, zda máme plynovou či elektrickou desku. Digestoř nad elektrickou varnou plochou by měla být montována ve výšce alespoň 65 cm, nad plynovou je potřeba dodržet výšku alespoň 75 cm. Výška dolních skříněk by měla být kolem 86 cm, případně 91 cm ve variantě pro dlouhány, výška horních skříněk se řeší většinou hodnotou 72 cm nebo 90 cm. Umístění horních skříněk na stěně se volí tak, aby uživatelé kuchyně bez problémů do skříněk dosáhli.

Než vdechnete kuchyni život

Kuchyňská linka sama o sobě pro skvělé vaření zdaleka nestačí. Kuchyň oživí až zapojení odpadů, přívodů vody, elektřiny a případně plynu. Před uzávěry plynu a vody nikdy nestavíme spotřebiče, protože jakákoliv manipulace s uzávěry by znamenala také zbytečnou manipulaci se spotřebiči. K přívodům všech energií a odpadů je třeba ponechat volný přístup také pro případ havárie. Kvůli tlakovým poměrům v přívodech vody nejdříve obsloužíme dřez, teprve za ním následuje zapojení myčky nádobí.

Připojení plynových spotřebičů

Pro zapojení plynových spotřebičů volíme flexibilní přívody o délce kolem 1,5 m, aby bylo možné se spotřebiči manipulovat v případě revize linky nebo úklidu. Přívod vody se nejčastěji instaluje ve výšce kolem 60 cm, odpadní potrubí většinou vedeme ve výšce 40 cm od země. Umožňují-li to technické podmínky, můžeme myčku připojit na zdroj vody zcela samostatně, pokud to možné není, což platí zejména pro byty v panelových domech, volíme zabudování T-ventilu.

Elektrické rozvody - pozor na kapacitu

Pokud nemáme k dispozici přípojku plynu, dá se tento nedostatek obejít. Bez přívodu elektřiny si ale kuchyň představit nedovedeme. Pro návrh a provedení kuchyně je klíčové posouzení technického stavu elektrorozvodů a jejich kapacita. Z těchto poznatků pak můžeme usuzovat na možnosti instalace jednotlivých spotřebičů. V novostavbě si hlavu příliš lámat nemusíme, inteligentně provedený projekt jistě počítá s dostatečnou kapacitou elektrických obvodů, vhodně zvolenými jističi a odpovídajícím počtem zásuvek a vypínačů. Problém nastává u starších objektů, ať již rodinných domů či bytů v panelových domech, kde zejména starší elektroinstalace provedené v hliníku budou v nepříliš dobrém stavu. Je pak na revizním technikovi v oboru elektro, aby posoudil, zda zatížení vodičů neohrozí uživatele nebo majetek.

Při vhodném výběru spotřebičů dostačují pro kuchyňskou linku běžné rozvody 230 V. Omezující mohou být ale například instalace elektrické sklokeramické desky nebo elektrické trouby, kdy někteří výrobci vyžadují třífázový rozvod 380 V. Vždy tedy záleží na výběru odpovídajícího typu spotřebiče. Při provádění rozvodů nesmíme zapomenout na přípravu připojení digestoře, myčky, chladničky, případně mrazničky, své místo s dobrým přístupem by měly mít vypínače osvětlení a další volné zásuvky, které využijeme při práci s drobnými spotřebiči, jako jsou mikrovlnné trouby, mixéry, kávovary, domácí vinotéka, nebo lednice s mrazákem atd.

Výběr osvětlení do kuchyně

Pro pohodlnou práci v kuchyni je třeba zajistit dostatečné osvětlení. Do spodní části horních skříněk se instalují zářivková svítidla nebo bodovky, které osvětlují pracovní desku a prostor vaření a mytí. Doplňkové osvětlení kuchyně může zajistit rampa s bodovkami nebo LED diodami, která je umístěna na horních skříňkách. Do módy se dostávají oprávněně zejména svítivé LED diody, které oproti bodovým halogenovým svítidlům tolik nehřejí a jejich instalace je také jednodušší díky menším rozměrům i menším nárokům na zapojení. Bodová halogenová svítidla se například nedoporučují pro malé prostory, protože horní rampa opticky prostor ještě zmenšuje. Posouzení elektroinstalace, provedení rozvodů a zapojení všech spotřebičů musí zajistit odborník v oboru elektro s příslušným oprávněním k činnosti. Jakékoliv amatérské zásahy mohou způsobit zranění či smrt osob, případně „v lepším" případě jen požár. Samozřejmostí je dodržování všech bezpečnostních pravidel přesně podle platných technických norem.

Digestoř/Odsavač par - čistý vzduch v panelákové kuchyni

Omezujícím faktorem může být řešení odtahu vzduchu z digestoře. Zejména při rekonstrukcích starších objektů nebo v panelových domech může nastat omezení, kdy není k dispozici ventilační kanál pro odsávání vzduchu, nebo existuje, ale je nefunkční. Pokud existuje, pak se mohou třeba do naší kuchyně zase dostávat pachy od sousedů z nižších podlaží. Řešení odtahem vzduchu pryč je samozřejmě elegantnější a praktičtější, s pachy totiž odchází i vlhkost z vaření, ale tam, kde není jiná možnost, volíme digestoř s recirkulací a filtrací vzduchu, která využívá absorpční schopnosti uhlíkových filtrů. Pro odtah vzduchu do komína nebo ventilační šachty vždy volíme kulaté a větší průřezy o průměru alespoň 12 cm, lépe však 15 cm. Pro cestu odtahu volíme co nejkratší vzdálenost s minimem záhybů a průměrových redukcí. Na nich totiž dochází ke ztrátě až 50 % tahu, což by se mělo pochopitelně odrazit i ve výběru spotřebiče s dostatečnou rezervou kapacity výměny vzduchu.

Tento článek vznikl ve spolupráci se společností ORESI.

Přečteno: 126665x

Autor: redakce
Další články ze sekce Rekonstrukce bytu
Štítky: kuchyňské studio, moderní kuchyně, paneláková kuchyně, rekonstrukce kuchyně
Publikováno: 26.05.2014

Nový příspěvek

Jméno / přezdívka *
Nadpis:
Zpráva: *
asCilmxy4e3j | 24.06.2016 07:11

hhqdr5vx

 

Doporučuji tento článek: http://www.modernipanelak.cz/panelovy-byt/rekonstrukce-bytu/kuchynske-studio--znalost-ergonomie-je-zakladem-spokojenosti

Reagovat
A všimněte si, že kombinace prvků je výtvarně skvělá ve velkém prostoru, navíc ale umí v malé místnosti zvětšit všechny dimenze a doslova rozšířit váš svět (ORESI).
 
/
 
 
Akční nabídky Soutěže
Akční nabídka dřevěných podlah Kahrs 2011

Tak jako každý rok přináší společnost KMD PLUS akční… »

Ke všem varným deskám Karma škrabka zdarma

Internetový obchod INDUKČNÍ VAŘIČ Vám nyní ke každé… »

Navrhněte si vlastní výtahovou kabinu!

Společnost LIFTCOMP a.s. počátkem tohoto roku, jako… »