« zpět

Užiteční pomocníci - domácí spotřebiče

Síla domácích spotřebičů

Uživatelé i výrobci přicházejí se stále novými náměty, jak lze šetřit čas v domácnosti využitím stále dokonalejších spotřebičů. Jejich nabídka na trhu je bohatá co do pestrosti sortimentu, jakosti výrobků i cen. V posledních letech výrazně vzrostla úroveň českých elektrospotřebičů, které jsou mnohdy srovnatelné s dovozovými výrobky. Přesto stále více výrobků pochází ze zahraničí a volíme si je často díky značce a atraktivnějšímu designu.

Užijme si dobré ráno…

Když se ohlédneme několik let nazpátek, vzpomeneme si, jak jsme lapali po lahodné ranní vůni, linoucí se z křupavých toustíků při zahraničních dovolených. Expanze elektrospotřebičů doslova zahltila trh těmito voňavými snídaňovými elektrospotřebiči. A to je opékač chleba je známý již ze třicátých let!

Dáme si toust?

Dnešní toustovač nebo topinkovač má příkon 800 W až 1000 W, je časově nastavitelný, s funkcí rozmrazování atd. Toustovače jsou většinou dvouplátkové s nástavcem pro rozpékání pečiva. Standardně jsou vybaveny funkcí stop, většinou i funkcí rozmrazování. Drobky pečiva odpadávají do zásuvky k tomu určené. Kryty toustovačů jsou tepelně izolované. Výhodou některých topinkovačů je možnost rozpékání staršího pečiva. Topinkovače v lepším provedení mají elektronické řízení doby opékání, plynule nastavitelný stupeň opečení, navíječ kabelu, pojistku vypínače, zdvih toustů a vše ostatní ze standardní výbavy. Do křupavých toustíků se zakousne po ránu snad každý z nás!

„Sourozenec" toustovače se jmenuje sendvičovač nebo také vaflovač. Je to více variabilnější forma topinkovače. Tento přístroj opéká, griluje a dusí nejen pečivo, ale i zeleninu, uzeninu, maso, sýry… Tyto přístroje mají po otevření dvou plotýnek teflonové plochy ve tvaru čtverce, trojúhelníku nebo srdíčka, které dodávají oku přitažlivou podobu voňavé speciality a díky nepřilnavému povrchu se nepřipalují. Původně jednostranné přístroje sloužily k přípravě plněných toastů, dnes se na nich připravují vaječná „volská oka", peče se salám, maso, sýr, sladké vafle. Příkon těchto „všeumělců" se pohybuje od 600 do 1000 W.

Něco rychlého na zub

Sendvičovače mají téměř běžně výměnné plotýnky a bezpečnostní signalizaci provozu. Obvykle při zapnutí svítí červená kontrolka, která se po dosažení správné teploty vypne. Některé přístroje disponují digitálním budíkem, kterým se po nastaveném čase zařízení vypne. Před pečením sendvičů potřeme plotýnky slabě tukem, olejem nebo potřeme vekové plátky máslem. To je základ celého pečení. Toasty se plní sýry, salámy, zeleninou, ale vše záleží na vaší chuti a fantazii. Vedle toastů jsou v oblibě sladké vafle z mouky, másla, cukru, mléka, žloutků a vyšlehaných bílků. Takto připravené těsto se lije na rozpálenou plotýnku a přiklopí se horním víkem. Za čtyři minutky máte lahodnou sladkou pochoutku na stole. Další sladkou pochoutkou jsou plátky listového těsta, které se plní marmeládou, tvarohem, přiklopí se druhou polovinou listového těsta a odměnou jsou vám vynikající nafouklé deserty.

Nečekaná návštěva bude překvapena rychlostí, ve které jim přinesete na stůl pečené kuřecí maso, které se dá snadno opéct právě na plotýnce sendvičovače. Máte-li rádi rychlou přípravu jídel, pak by sendvičovač neměl ve vaší kuchyni chybět. Sendvič je hotový za 5 až 8 minut, volské oko za 4 až 6 minut, sladké vafle za 10 až 12 minut, listové šátečky za 6 až 8 minut, grilování masa za 10 až 15 minut. Určitě stojí za to si tohoto cenově dostupného pomocníka pořídit.

Nůž versus kráječ

Také neradi krájíte nožem? Nemusíte. Chytrým řešením pro vaši kuchyni je elektrický kráječ. Krájí vše, na co si vzpomenete. Od chleba, salámu, sýru až po ovoce a zeleninu. Elektrické kráječe mají příkon okolo 100 až 130 W. Ostré kuchyňské nože jsou z ušlechtilých ocelí, takže nemůže dojít k jejich poškození nebo otupení. Plochy ke krájení mají sklon 10° a šířku řezu lze nastavit s přesností na milimetr. Díky sklonu není nutné na potraviny tolik tlačit. Nakrájená kolečka potravin se za sebou rovnoměrně ukládají. Kotouče krájí na plátky různých tlouštěk od 0,5 do maximálně 20 mm (přístroje se v tomto údaji podle typu liší). U kotouče dávejte přednost nerezu s co největším průměrem, za klasiku považujeme průměr 150 až 170 mm. Součástí kráječů jsou odnímatelné části, které lze rychle a snadno rozebrat a umýt od všech zbytků potravin.

Většina kráječů má přísavné gumové nožičky pro lepší stabilitu přístroje, kabel lze uklidit do příslušné přihrádky. Kráječ je vybaven bezpečnostním vypínačem s nastavením času a pojistkou proti samovolnému uvedení kráječe do chodu. Pro bezpečnost krájení mají pojistky pro ochranu prstů a zapínání je blokováno tak, aby ruka, která nepřidržuje krájené potraviny, musela držet pojistku - spínač. Některé kráječe jsou vybaveny i dětskou pojistkou. Díky snadné manipulaci není nutné mít v domácnosti kráječ na jednom místě. Novinkou jsou vestavěné kráječe pod pracovní desku kuchyňské linky. Stačí pouze desku vyklopit a kráječ se pustí do práce. Design kráječů a cenové relace, ve kterých se tyto přístroje pohybují, jistě zamotají při výběru hlavu.

Elektrika v ruce

Neměli bychom zapomenout na ruční elektrický nůž, který v mžiku rozřeže a naporcuje suroviny, nakrájí maso, chléb i drůbež. Je o něco jednodušší formou kráječe. Elektrický nůž má dva proti sobě kmitající nerezové nože, jenž mají ozubení podobající se pile a ty při tlaku na potraviny řežou nejen měkké potraviny, ale i kosti a zmrzlé potraviny. A to je hlavním přínosem těchto nožů. Pokud k tomu přidáme i jednoduchou údržbu, jedná se o velmi výkonného pomocníka. Tlakem lze nože vytáhnout od „těla" elektrospotřebiče a jednoduše omýt. Moderní nože nemusí být ani napojeny na elektrickou síť, mají totiž akumulátory, které můžete kdykoli snadno dobít, čímž se zvyšuje operativnost použití.

Remoska - evergreen v kuchyni

Tato malá pečící trouba zvaná remoska je konkurentem klasické i mikrovlnné troubě, a to pro zachování šťavnatosti, lahodnosti pokrmů, variabilitu možností upravovaných jídel, malé rozměry, skvělou cenu. Remosku na stole, odkud plyne vůně buchet, si pamatujeme ještě z dob našich babiček. V padesátých letech poprvé přišla na trh a od té doby je stále oblíbenou pomocnicí v mnoha domácnostech. Samozřejmě se vyvíjela, jak po stránce funkční, tak i designové. Byly doby, kdy ji vytlačovaly z trhu mikrovlnné trouby, digitální horkovzdušné trouby, ale už je zase zpět se všemi svými nej.. vlastnostmi. Svou renesanci prožívá zejména v Británii.

Jak to vlastně remoska dělá...

Princip remosky spočívá v sálání tepla zeshora a v jeho rychlém průchodu stěnou dna nádoby, čímž se zaručuje rovnoměrný ohřev po celé ploše a hloubce pokrmů. To ostatní podobné spotřebiče nedokážou. Remoska se skládá ze stojánku, pekáče nebo mísy a odnímatelného víka s topnou spirálou. Mísa se vyrábí z ušlechtilých ocelí, povrch je většinou teflonový. Obsah mísy je 2 či 4 litrový. Uprostřed víka je malý otvor pro bystré oko kuchařky, jak to s připravovaným pokrmem vypadá. Takže vám nic neunikne. Pochutiny připravené v remosce jsou šťavnaté, nevysoušejí se dlouhým pečením díky unikání přebytečné páry prostřednictvím ventilů ven z remosky.

Remoska je vhodná pro vaření, zapékání, pečení, grilování, smažení. Není problémem chutně připravit maso, ryby, zeleninu, koláče, buchty z kynutého i piškotového těsta. Minimum tuku při přípravě jídel pasuje remosku na jedno z předních míst v trendech zdravé výživy. Kromě remosky je dnes na trhu objemem a tvarem lišící se Bravoska. Je to oválná mísa o objemu 5 a 7 litrů. Bravoska je taková malá trouba, která dovede vše od smažení až po pečení pro celou rodinu. Trh je přesycen mnoha pečícími „zázraky", které nám dnes a denně nabízejí reklamy, ale klasika je klasika.

Pánev - klasika našich maminek

Pánev je opravdu klasikou v naších kuchyních na míru. Na jejím vzhledu nelze mnoho inovovat, avšak povrchy dna pánve prošly řadou změn a vylepšení. Na pánvi můžeme smažit, restovat, dusit. Dnešní pánve jsou převážně hliníkové, titanové nebo nerezové. Indukční nádobí, všeobecně, má vysokou životnost. Pánve tohoto typu vydrží rejdění kovové obracečky bez poškrábání povrchu. To zaručuje antiadhezní povrch. Každodenním použitím neztrácí pánev na tvaru, kvalitě povrchu, je to doslova špičkový materiál, který volí opravdoví gurmáni.

Dostupné a oblíbené jsou nerezové pánve, které jsou vyrobeny z ušlechtilých nerezavějících ocelí, zdravotně nezávadných. Tepelnou úpravou neztrácí potraviny důležité látky, jako jsou vitamíny, minerály atd. Ceny nerezových pánví se liší v závislosti na provedení výrobku, tloušťce dna, stěn. Pro svou snadnou údržbu a cenovou dostupnost je tento materiál velmi oblíbený.

Dalším materiálem je hliník, který je vylepšen vrstvou smaltu nebo polymeru, která zaručuje nepřilnavost dna. Hliníková pánev stále přežívá i díky své cenové dostupnosti a snadné manipulaci, kterou zaručuje lehkost materiálu, leč výrazně ze scény ustupuje.Pánve jsou odlévané a lisované. Odlévané, vyrobené z roztaveného hliníku, mají díky vlastnostem materiálu rozdílnou sílu dna a stěny pánve. Tato vlastnost zaručuje plynulé rozložení tepla. Povrch pánve je nepřilnavý, odolný proti otěru. Lisovaná pánev je z hliníku s antiadhezním povlakem. Plusem pánve s tímto povrchem je dostupná cena. Na životnosti pánve se podepíše zacházení s ní. Nesmíme ji prudce ochlazovat po zahřátí.

Vybíráme pánev

Na trhu už není pouze jeden typ pánve, ale hned několik. Tak například existuje pánev na palačinky, kulatá, nízká s nepřilnavým povrchem. Pánev wok je hluboká pánev se zvýšenými okraji a velkou rukojetí, která kouzlí pokrmy asijské kuchyně. Součástí bývá poklice. Pánve se skleněnými víky pro kontrolu nad zapékáním nedovolí spálení pokrmu, pokud kontrolujeme proces pečlivě. Pánve s reliéfním, vlnitým dnem zaručují dokonalé, rovnoměrné smažení potravin. Mezi hity patří pánve s termospotem. To je ukazatel optimální teploty, který zaručuje optimální teplotu dna po celé ploše pánve, a tak předchází připálení některých částí pokrmu. Zkrátka pánev zůstává nadále klasikou, ale v moderním pojetí.

Zvažte vše. Ale jak?

Váhy patří mezi nedoceněné kuchyňské pomocníky. Vždyť bez nich by se neobešly ani začátečnice, ani pokročilé kuchařky! Váhy jsou klasické - mechanické a digitální. Ty vylepšené, digitální, dovedou vážit jednu ingredienci po druhé, sčítat je a odčítat nebo se dají rovnou naprogramovat. Váhy jsou vyráběny z různých materiálů. Klasikou jsou stále plastové váhy, ale mají velkou konkurenci. Plastové váhy jsou díky své snadné údržbě a manipulaci velmi oblíbené řadu let. Mechanické váhy mají ruční ovládání, digitální mají elektronické ovládání.

Váhy jsou stojací, závěsné nebo zabudované v kuchyňských linkách. Kvalitní design je povýšen o výrazné detaily výrobců. Tak vše při výběru důkladně zvažte!

Zaujal Vás tento článek, chcete poradit s výběrem kuchyňských spotřebičů? Zašlete nám Váš nezávazný dotaz.


Přečteno: 44985x

Autor: redakce
Další články ze sekce Elektro a spotřebiče
Štítky: kuchyňské spotřebiče, spotřebiče
Publikováno: 23.05.2014

Nový příspěvek

Jméno / přezdívka *
Nadpis:
Zpráva: *
dsatbtlm Paydayloan 10.10.2018 22:06 Reagovat
Zobrazit vše
Na trhu už není pouze jeden typ pánve, ale hned několik.
 
/
 
 
Akční nabídky Soutěže
Akční nabídka dřevěných podlah Kahrs 2011

Tak jako každý rok přináší společnost KMD PLUS akční… »

Ke všem varným deskám Karma škrabka zdarma

Internetový obchod INDUKČNÍ VAŘIČ Vám nyní ke každé… »

Navrhněte si vlastní výtahovou kabinu!

Společnost LIFTCOMP a.s. počátkem tohoto roku, jako… »