« zpět

Trouby aneb varné centrum kuchyně v panelovém bytě

Jaká trouba je vhodná do naší kuchyně?

V základě můžeme trouby rozdělit na plynovéelektrické. Plynovou troubu si již pořídí málokdo, protože plynová trouba peče zespoda, právě proto dosáhnout šťavnatých a křupavých pokrmů není až tak jednoduché. Nevýhodou je omezená možnost regulace teploty. Plynovou troubu musíme většinou předehřát, proto se hodí na pečení několika dávek po sobě. Dále trouby rozdělujeme podle toho, zda jsou vestavné či nikoliv. Vestavěné trouby můžeme začlenit do linky různým způsobem. Výhodou je, že si troubu umístíme na takové místo a do takové výšky, která nám bude vyhovovat. Nevýhodou vestavných trub může být pro někoho vyšší pořizovací cena.

Odebírejte ZDARMA naše internetové noviny. Vyplňte v pravém sloupci tabulku NOVINKY ZDARMA.
Máte-li zájem o nezávaznou konzultaci, vyplňte poptávkový formulář.

Technologie pečení

Základem elektrické trouby jsou dvě topná tělesa, která jsou schována pod vnitřním pláštěm trouby. Horní těleso slouží k hornímu ohřevu, spodní těleso k dolnímu ohřevu. Elektrické trouby můžeme rozdělit do několika kategorií. Jsou to trouby horkovzdušné, parní, jiné skýtají pouze funkci horký vzduch. Levnější elektrické trouby mají ve své výbavě většinou pouze horní a dolní ohřev, některé i gril. S cenou samozřejmě roste i počet funkcí u jednotlivých trub. Již zmíněných grilů může být několik typů. Grilovací jehlu můžeme nahradit turbogrilem či infragrilem, které využijeme při pečení objemných celků masa, jako jsou kachny, kuřata, husy. Kdo je milovníkem steaků, rád uvítá maloplošné či velkoplošné grily. Vyspělejší typy trub mohou mít ve své výbavě časovou předvolbu a elektronický displej. U typů trub s elektronickou automatikou si můžeme přednastavit recepty u těch druhů mas, které máme v oblibě. Pak už záleží na nás, zda navolíme pokyny pro celé kuře, kousky kuřete apod. Kdo nerad manipuluje s horkými plechy, jistě uvítá zařízení, které umožní vysunutí celého plechu ven z trouby, aniž bychom museli brát plech do rukou. Těmto zařízením říkáme výsuvné pečicí vozíky nebo teleskopické výjezdy. Existují i trouby s funkcí rozmrazování a jsou vhodné třeba pro ty uživatele, kteří nemají mikrovlnnou troubu. Povolí zde i hluboce zamražené potraviny. Bezpečnostní výhodou některých trub je i trojnásobné či čtyřnásobné sklo dvířek, které ochrání uživatele před popálením.

Horkovzdušné trouby

kuchyni se stále častěji setkáváme s troubou horkovzdušnou. Tato trouba pracuje na principu nasávání vzduchu z vnitřního prostoru přes ventilátor do prostoru zadního. Zde se vzduch ohřívá a je po zadní stěně vypouštěn zpět do daného prostoru. Horkovzdušné trouby nám šetří energii, protože pracují s teplotou o 20 °C nižší než trouby klasické. Vzhledem k tomu, že vzduch v horkovzdušné troubě je veden rovnoměrně, můžeme v ní péci ve třech vrstvách najednou. Přitom potraviny nemusí být stejného druhu, neboť při pečení do sebe vzájemně nenasají vůně. To však může nastat, když troubu vypneme a tím přerušíme cirkulaci vzduchu. Je tedy důležité ihned po dokončení pečení pokrmy vyndat. Někteří výrobci nám mohou nabídnout troubu, která bude mít funkci horký vzduch. Nejde však o klasickou horkovzdušnou troubu, jak by se mohl někdo domnívat, ale princip spočívá v tom, že v troubě je umístěn ventilátor, který vzduch nenasává, ale jen ho rozhání.

Parní trouby

Ti, kteří musí dodržovat přísná dietní omezení i všichni, kteří si zakládají na zdravém životním stylu, jistě ocení parní troubu. Pokrmy můžeme připravovat bez tuku, bez vody i bez soli, takže pokrmy nepřicházejí o cenné vitamíny a neztrácejí svoji přirozenou barvu. Tato trouba má v sobě nádobu, která je naplněna vodou. Při zahřátí se voda přemění v páru, která je vháněna do pečící části. Trouba je doplněna i bezpečnostním ventilem, který při otevření dvířek zabrání prudkému vypuštění páry a následnému opaření. Parní trouba nemusí jídlo jen dusit, existuje již parní trouba, která nám umožní kombinaci vaření v páře s klasickým pečením. Nevýhodou parní trouby je její vysoká pořizovací cena.

Důležité detaily při výběru trouby

Příjemným doplněním všech trub je osvětlení trouby. Během pečení tak můžeme sledovat fázi pokrmu a většinou nemusíme tak často otevírat dvířka, čímž zbytečně nesnižujeme teplotu uvnitř. Zároveň šetříme energií.

Nejenom při výběru trouby si budeme všímat energetického štítku. Mohlo by s nám stát, že peníze ušetřené za spotřebič se nám prodraží na energiích. Proto si vybereme spotřebiče skupiny A, které nám zaručují nejnižší spotřebu elektrické energie, ale využijí i zbytkové teplo. Z hlediska údržby je vhodný pachový a tukový filtr. Moderní trouby jsou již vyrobeny z materiálů, které se snadno udržují a dokonce si samy redukují znečištění na minimum. Dražší typy trub nabízejí samočištění pyrolytickým způsobem. U tohoto samočisticího procesu se rozstříknutý tuk a další zbytky v pečicím prostoru spálí při velmi vysokých teplotách. Trvání čisticího procesu je závislé na stupni znečištění a u špičkových modelů se řídí automaticky. Navíc trouba sama upomene uživatele, kdy je pyrolitické čištění nutné. Po ukončení pyrolýzy je potřeba setřít z pečicího prostoru jen trochu popela. Při procesu čištění jsou zablokována dvířka trouby a teplota vnější strany dvířek nepřesahuje 70 °C, takže celý proces je z uživatelského hlediska naprosto bezpečný.

Údržba

K celkové příjemné údržbě pečicí trouby přispívá i speciální povrchová úprava špatně přístupných ploch, jako jsou pečicí plechy, tukové pánve, rošt a postranní mřížky. Povrch s nepřilnavou vrstvou (například známou pod obchodními názvy Pyroluxe, PerfectClean apod.) má jedinečné vlastnosti, díky nimž se mastnota téměř neusazuje, a pokud se povrch ušpiní, po pyrolýze se snadno otírá.

Pachy a mastné výpary vycházející při pečení, rožnění a grilování se snaží eliminovat katalyzátor (například systém AirClean), kterým může být trouba dovybavena. Váže na sebe výpary, aby se nerozptylovaly po kuchyni. Výrazně se tak snižuje možnost vytváření mastného povlaku na nábytku, tapetách a záclonech.

Pro údržbu znečištěné trouby jsou určeny speciální přípravky, napomáhající čištění a odmaštění trouby.

Při nákupu nové trouby musíme počítat s tím, že naše staré pečící plechy nebudeme moci již použít. Moderní pečící plechy mají totiž jiné rozměry a speciální plechy mají prolisované otvory na okrajích, které usnadňují obtékání vzduchu.

Zaujal Vás tento článek, chcete poradit s výběrem kuchyňské trouby do Vašeho bytu? Zašlete nám Váš nezávazný dotaz.

Článek patří do seriálu Návštěva kuchyňského studia
  1. Kuchyňské studio - Finalizujeme představy do konkrétního řešení
  2. Kuchyňské studio - Kuchyň krok za krokem, detail za detailem
  3. Trouby aneb varné centrum kuchyně v panelovém bytě právě čtete
Přečteno: 46946x

Autor: redakce
Další články ze sekce Elektro a spotřebiče
Štítky: vybavení do kuchyně, technická zařízení, spotřebiče, paneláková kuchyně, varné centrum
Publikováno: 28.12.2010

Nový příspěvek

Jméno / přezdívka *
Nadpis:
Zpráva: *
zgtw0a67 asCilm1xq3iw 13.06.2016 08:58 Reagovat
Zobrazit vše
Vestavěné trouby můžeme začlenit do linky různým způsobem.
 
/
 
 
Akční nabídky Soutěže
Akční nabídka dřevěných podlah Kahrs 2011

Tak jako každý rok přináší společnost KMD PLUS akční… »

Ke všem varným deskám Karma škrabka zdarma

Internetový obchod INDUKČNÍ VAŘIČ Vám nyní ke každé… »

Navrhněte si vlastní výtahovou kabinu!

Společnost LIFTCOMP a.s. počátkem tohoto roku, jako… »